Hilda Hilst anmeldes i Weekendavisen!

Linea Maja Ernst fra Weekendavisen har skrevet om Hilda Hilsts lille roman, den uanstændige madam D. Du kan læse uddrag fra hendes artikel her:


"Romanen er en plotløs ordverden, hvor den forlæste, fortænkte enke Hillé (som også kaldes madam D) er kravlet ind i skunken under trappen i sit hus Casa de Sol og lever i sit hoveds virvar. Hele romanen er en opbrudt, hvirvlende samtale, hun diskuterer med sin afdøde ægtemand, Ehud (staklen bliver ved med at bede om en kop kaffe, som aldrig ankommer), og erindrer sin afdøde far i et brus af billeder.[...]Hillé stiller uendelige spørgsmål, hvad er Gud, hvad er den kropslige kærlighed, hvad er dyrene, hvad er tingenes sande navne? Hillé vil forstå hele verden, livet og døden, og hun vælger at spørge ind til hver enkelt detalje, så ligger det ligefor at gå fra forstanden."


"Oversætter Lean Pejtersen har skrevet et virkeligt fint efterord, der hjælper med at finde fodfæste i den dunkle, svimlende roman. Det fortæller Hilda Hilsts bemærkelsesværdige biografi uden at være sensationssøgende og fremhæver temaer, som er typiske for forfatterskabet. Hilst undersøgte galskaben litterært for ikke at blive overmandet af sin egen rædsel for at blive gal."


"Det eneste, Hilda Hilst efter eget udsagn ville med sit forfatterskab, var »at skabe orden i de gales vidunderlige uorden«. Det mislykkes storslået i den uanstændige madam D, der er langt mere frugtbart, fugtigt kaos end orden i romanens ordtapet. I mange andre bøger er det frustrerende, når man får fornemmelse af automatskrift hos vildt eksperimenterende prosaister, af at skriften kunne fortsætte i tomgang for evigt og kun tilfældigvis slutter, hvor den gør, men Hilda Hilst fortryller alligevel: Måske fordi hendes afsindige fortællerske ikke er alvidende eller arrogant, som gale modernist-stemmer gerne er, men et stort, åbent spørgsmålstegn."

Hvis du er abonnent hos Weekendavisen, kan du læse hele anmeldelsen her.

Her kan du læse ATLAS' anmeldelse af den uanstændige madam D.