"Øl, pølser og nedtur" - interview med Jonas Suchanek

Jonas Suchaneks fjerde roman, Kilden til al værdi, udkommer her på Forlaget Gladiator d. 17. september 2020. I sædvanlig stil fortsætter Suchanek videre ud ad sin 120%-realismetangent, denne gang er emnerne Kød, Kunst og (Kommunal) Kultur. Vi har sat forfatteren i gladiatorringen og stillet fem hurtige spørgsmål ang. proces og tankerne bag. Læs mere om bogen under interviewet. 

I: Hvad kan læseren se frem til i Kilden til al værdi?

JS: En fiks lille prolfortælling skrevet indefra og ud i første person. Hård autofiktiv stil med sære afstikkere til andre former og synsvinkler, træk med harmonikaen, skæve toner, en dødsejlerromance, underlige venskaber, kød, overklasse-hestepiger, en slags kunst, en slags kultur, især en slags kultur, da hovedpersonen arbejder i et kommunalt kulturhus i Kødbyen, øl, pølser, nedtur.

I: Hvordan har det været at skrive Kilden til al værdi?

JS: Afgørende. Fordi jeg har vidst at dette var den sidste ”autofiktive” roman længe fra min hånd, og fordi jeg har opgivet den tre eller fire gange, og på et tidspunkt tænkte, at nu gider jeg ikke have nogen ambitioner på dens vegne mere. Det var befriende. Det reelle arbejde har mest bestået i at ramme et nyt niveau, dvs. konstant omskrivning - og udvikling af fingrenes output.

I: Hvorfor begyndte du at skrive, og hvordan har du udviklet dig som forfatter siden du skrev din debut Do danska?

JS: Mange forskellige grunde, mange forskellige omveje, musik, billedkunst, arbejdsliv, optur, nedtur, til sidst skriften – skriften kan alt og koster nærmest intet. Jeg sætter kurs efter det umulige næste gang, og tager små skridt derhen.

I: Hvad er din skriverutine? Hvor skriver du henne, og skriver du hver dag?

JS: Jeg skriver kun, når tiden er til det. Men jeg har i perioder skrevet fra morgen til aften, fra nat til morgen, meget lange perioder endda, men det kan jeg ikke holde til mere. Kroppen skal have en grund til at fungere, og det får den ikke ved at kigge på en skærm og et tastatur – især kan jeg godt lide at vandre, allerhelst steder, jeg ikke har været før, elementerne, havet, vinden, skoven, svampe, bær, nye og andre mennesker, jeg ikke behøver at lære at kende.

I: Hvad læser du for tiden?

JS: For tiden er jeg optaget af nye stemmer. I kraft af det redaktionelle arbejde på Lycius. En masse manuskripter, hvilket er mindst lige så spændende som at læse færdige værker. Forfattere som vi udgiver eller snart udgiver: Mia Dall, Casper Havser, Tina Frank, Nikolaj Tange Lange, Elvir Maleskic mm. Som det så ofte også er, er stakken af færdige værker der skal læses høj og umulig at komme igennem. Man burde have en ekstrakrop til at varetage læsningen, med et direkte upload til skrivekroppen. Men har da noget Kundera og Pia Juul liggende på lur.

I: Hvad arbejder du på nu?

JS: Lige nu arbejder jeg på en ny roman, der starter i året 1530, i en fejlslagen koloni et eller andet sted på denne planet. Herefter besøges samtiden, og så videre til år 2100 eller 2200, hver epoke bliver sandsynligvis en roman i sig selv – og de skal ikke kaste tråde til hinanden udover tematisk. Den skal handle om ressourcer. Hvad er en ressource, hvad betyder det, at vi har adgang til ressourcer, hvad betyder det, når vi ikke har, og så en masse interpersonelt og absurd materiale som klister. Jeg har fået at vide af et par læsere, at mit fremtidsperspektiv er skræmmende og ulækkert – fine, fine ord!


Kilden til al værdi - af Jonas Suchanek

En mandlig hovedperson er ansat som specialarbejder i et kulturhus i Kødbyen – laveste sats, ingen kontrakt – økonomien i huset sejler, aftalerne mangler og alkoholen indtages i rigelige mængder.

Samtidigt bor fortælleren på KFUM i centrum af København, hvor han sysler med billedkunsten og holdes med selskab af playeren Vlad, drømmeren og skabsforfatteren Trane, men især Sofie, som kæmper med at finde sig til rette i tilværelsen, og som er ”fucking langt nede”, spiller en væsentlig rolle.

Kilden til al værdi er Suchaneks fjerde roman – og første udgivelse på Forlaget Gladiator. Ligesom Suchaneks andre romaner, er romanen skrevet indefra og ud – og også her lægges der vægt på identitet, ens plads i samfundet og ambitionerne om at være og blive til noget

Køb Kilden til al værdi i vores webshop