"STÆRK DEBUT" - Information

Foto: Mads Holm

I Information anmelder Mathilde Moestrup Shosha Raymonds debutroman Stillezone:

"Shosha Raymond debuterer med en stærk og sansende kortroman om at arbejde sig ud af en barndom i en dysfunktionel familie.

Jegfortælleren, Lila, er i tyverne, jødisk, fra en familie der lider under et nedarvet Holocaust-traume. Hun er flyttet ud i et landbrugskollektiv, hvor hun sår og høster og gennem arbejdet skaber en rytme, der står i kontrast til strømmen af barndomsminder, der konstant hjemsøger hende.

Lilas historie er ikke så meget en historie som en langsom cirkulation af sanseindtryk og minder. (...) på sætningsplan har [Stillezone] en poetisk skarphed.

(...) forfatteren skriver så stærkt og smertefuldt om at vokse op i en dysfunktionel familie, og om hvordan oplevelsen sætter sig i den voksne krop. I en scene sammen med kæresten Liv kommer Lila til at tænke på følgende barndomsminde: 

»Jeg stod i døråbningen til stuen og rystede af kulde, da min mor sagde, at jeg var en klump i hendes mave. Hun kiggede ud ad glasdøren til haven. Lila er en klump. Senere fortalte min far mig, at de godt vidste at jeg tit stod dér. Men han sagde, at det måtte jeg selv om. Det var ikke noget, de skulle blande sig i. Liv tager fat om mit ansigt.«

Dette både lille og kolossale svigt: at forældrene vidste, hun stod der. Og så Livs hænder, der kommer til undsætning: håbet. Det er utrolig smukt, synes jeg."

Læs hele informations anmeldelse her


I juni er Stillezone månedens bog i gladiatorabonnement. Meld dig ind og få bogen til 169 kr. 

Læs Shosha Raymonds egne ord om hendes roman her