Weekendavisen anmelder Stillezone


Foto: Mads Holm

Linea Maja Ernst har i Weekendavisen anmeldt Shosha Raymonds debut Stillezone. Her er et uddrag:

"Shosha Raymonds debut Stillezone er en svimmel, næsten kubistisk opvækstroman om en barndom og et ungt voksenliv.  

[...] hun [fortælleren Lila] er vokset op i en af de familier, som udefra ser harmonisk nok ud, men som indadtil mangler stabilitet og nærhed. Der er noget særligt fint og forstyrrende over skildringen af moren - det bliver aldrig helt klart, hvad der præcis er galt med hende. Shosha Raymond skildrer barnets forsigtige frygt, som ikke rigtigt kan få plads, når den voksne ikke er vred, men flagrende og sjov, og det derfor er svært at pege på, hvor det uhyggelige sidder. Hvilket kun gør det mere uhyggeligt. 

Teksten er nøgtern, konstaterende, med ligefrem ordstilling i sætningerne. Som om følelser er enten vulgære eller farlige. [...] Shosha Raymond skriver allermest indtagende og originalt, når hun er sentimental, når hun tillader sin skrift at være inderlig. Det nøgterne og kontrollerede kender jeg fra andre forfatterskaber, men Raymonds følelsesfuldhed er af sin helt egen art:

»Stemninger er som regn, og nogle menneskers hud er som bomuld. Regner det, suger bomulden vandet til sig, til stoffet bliver tungt og begynder at dryppe. Andre mennesker har hud som blade, og når dråberne lander, glider dråberne ud til kanten og efterlader bladet næsten tørt.«

[...] Det genialt fine, menneskekloge billede, bomuldshuden over for bladhuden, vil jeg tage med mig - og citere - for evigt."

Læs hele anmeldelsen på weekendavisen.dk

Læs også Informations anmeldelse "STÆRK DEBUT

Stillezone er Juni måneds bog i Gladiator Abonnement.
Meld dig ind og få bogen til kun 169kr!